Jeśli chcesz cieszyć się smakiem grillowanych potraw przez cały rok, bez względu na pogodę, w Twojej kuchni powinien znaleźć się grill stołowy. Będziesz mógł piec na nim zarówno mięso, ryby, jak i warzywa. Bez problemu przygotujesz soczyste steki, mięso na hamburgery czy grillowane papryki. A wszystko to bez użycia węgla i brykietu. Grille stołowe zasilane są bowiem energią elektryczną, dzięki czemu przyrządzana na nich żywność jest zdrowa i lekkostrawna. Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie tego grilla? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika.

Grill stołowy – dostępne rodzaje

Coraz większym zainteresowaniem wśród konsumentów cieszą się grille stołowe, które zasilane są energią elektryczną. Ich oferta jest już bardzo bogata, a na rynku sukcesywnie pojawiają się kolejne modele wyposażone w nowoczesne funkcje. Ze względu na budowę możemy wyróżnić:

  • Grill stołowy otwarty – to jeden z najpopularniejszych grilli elektrycznych. Jest to standardowy model, który wyróżnia się otwartą konstrukcją. Dzięki temu zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza, co korzystanie wpływa na smak i aromat przyrządzanych potraw. Przykładem jest grill Princess Table Grill Pro.
  • Grill stołowy zamknięty – w przeciwieństwie do grilla otwartego, ten dysponuje pokrywką, którą zamyka się w czasie grillowania. Pozwala to ograniczyć emisję pary wodnej na zewnątrz urządzenia. Tego typu grille występują w dwóch wersjach. Mogą być zamykane pokrywką szklaną lub wykonaną z tworzywa sztucznego. Dostępne są również modele, które na spodzie pokrywy posiadają grillową płytę. Takie urządzenia bywają nazywane również opiekaczami grillowymi. Przykładem jest grill Zelmer ZPR 2000.
  • Raclette – jest to grill otwarty o specyficznej konstrukcji. Zazwyczaj ma okrągły kształt, choć coraz częściej można spotkać także modele prostokątne, np. Severin RG 2344. Taki grill zazwyczaj ma dwa poziomy. Na górnym znajduje się duża, okrągła płyta – służy ona do grillowania mięsa, ryb i warzyw. Pod nią znajduje się kilka mini patelni w kształcie łopatek. Ich liczba i wielkość może się różnić w zależności od modelu grilla. Najczęściej przyrządza się na nich niewielkie przekąski serowe czy jajka sadzone.

Oprócz tego grille stołowe można jeszcze podzielić na te, które wyposażone są w ruszty oraz płyty grzewcze. Grille z rusztem z wyglądu nieco przypominają tradycyjne modele węglowe lub gazowe. Różnią się od nich jednak wielkością i sposobem zasilania, gdyż wyposażone są w grzałki elektryczne. Podczas grillowania należy uważać, by tłuszcz nie kapał na grzałkę, ponieważ niezwykle trudno będzie ją później wyczyścić. Drugim rodzajem są grille z płytą grzewczą. Nie mają one tradycyjnego rusztu, a specjalne płyty – zazwyczaj teflonowe albo ceramiczne. Są one pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu, dzięki czemu łatwiej można utrzymać je w czystości.

grill stołowy

Czym się kierować przy wyborze grilla stołowego?

Choć wszystkie grille elektryczne wymagają podłączenia do gniazdka, stanowią tak mocno zróżnicowaną grupę, że niezwykle trudno jest zdecydować się na konkretny typ grilla. Aby więc grill stołowy spełnił nasze oczekiwania, przed zakupem powinniśmy dokładnie przyjrzeć się jego kluczowym parametrom:

  • Moc grilla – jest to jeden z najważniejszych parametrów, ponieważ wpływa na szybkość nagrzewania grilla i pozwala osiągnąć bardzo wysokie temperatury. W sklepach znajdziemy grille, których moc zaczyna się zazwyczaj od 600-700 W, a kończy nawet na 2400 W.
  • Regulacja temperatury – grill stołowy powinien mieć możliwość regulacji temperatury. Dzięki temu będziemy mogli dopasować optymalną temperaturę do rodzaju przygotowywanej żywności.
  • Powierzchnia grillowania – jeśli chcemy przyrządzać potrawy dla kilku osób jednocześnie, powinniśmy wybrać grill z możliwe jak największą powierzchnią grillowania.
  • Odprowadzanie tłuszczu – wiele grillów elektrycznych oferuje tzw. odprowadzanie tłuszczu. Mają one specjalne rowki, do których trafia tłuszcz wytopiony z grillowanego mięsa. Dzięki temu potrawy są lekkostrawne, a płytę grzewczą można łatwo wyczyścić.
  • Włącznik – warto sprawdzić, czy grill stołowy ma włącznik. Najtańsze modele bowiem uruchamiają się po podłączeniu do prądu i przerywają działanie od razu po wyjęciu wtyczki z gniazdka.
  • Wyjmowane płyty – dużą popularnością cieszą się grille z wyjmowanymi płytami grzewczymi, co znacznie ułatwia ich mycie. Warto również sprawdzić, czy istnieje możliwość czyszczenia w zmywarce takich płyt.

Dlaczego warto kupić elektryczny grill stołowy?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, elektryczne grille stołowe z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Co sprawia, że tak chętnie po nie sięgamy? Przede wszystkim takie grille pozwalają nam grillować przez cały rok, niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy pada deszcz. Ich obsługa jest bajecznie prosta i w zasadzie sprowadza się jedynie do włożenia wtyczki do gniazdka. Nie musimy martwić się o brykiet, węgiel czy inne materiały potrzebne przy tradycyjnym grillowaniu. Poza tym potrawy przyrządzane na takim grillu są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Doskonale sprawdzą się w diecie sportowców czy osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Jaki grill stołowy wybrać do kuchni? Polecane modele

Wybór grilla stołowego nie jest łatwy. Jeśli jednak będziemy kierować się powyższymi wskazówkami i zwracać uwagę na specyfikację techniczną każdego modelu, z pewnością uda nam się znaleźć grill, który spełni nasze oczekiwania. Warto wybierać sprawdzone marki, np. Philips, Bosch, Severin, Sencor, Unold, Gotze & Jensen, Clatronic, Tefal czy Electrolux. Nie zaszkodzi również zapoznać się z opiniami osób, które już kupiły dany model grilla.

grill stołowygrill stołowygrill stołowy
Grill elektryczny Bosch TFB 3302V

Rodzaj: Grill zamykany
Moc (W): 1800
Rodzaj rusztu: Powłoka nieprzywierająca
Lampka kontrolna: tak
Regulacja temperatury: Płynna
Powierzchnia grillowania [cm]: 22x31
Grill elektryczny Philips HD4419/20

Rodzaj: Grill otwarty
Moc (W): 2300
Rodzaj rusztu: Powłoka nieprzywierająca
Lampka kontrolna: tak
Regulacja temperatury: Płynna
Powierzchnia grillowania [cm]: 30x37
Grill elektryczny Gorenje TG2000CB

Rodzaj: Grill zamykany
Moc (W): 1800
Rodzaj rusztu: Powłoka nieprzywierająca
Lampka kontrolna: tak
Regulacja temperatury: 5 stopni
sprawdź cenęsprawdź cenęsprawdź cenę
Kliknij, by ocenić ten wpis!
[Total: 1 Average: 5]
+ posts

Pasjonatka gotowania. Uwielbia testować różne urządzenia, które mogą uczynić przyrządzanie potraw jeszcze prostszym i bardziej efektywnym. Jest zagorzałą serialomaniaczką. Długie wieczory spędza zatopiona w intrygach ulubionych produkcji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *